CREAboeken

Het onbewuste heeft de sleutel

Het Slimme Onbewuste – Ap Dijksterhuis

Getting things doneHet onbewuste heeft een verwerkingscapaciteit die 200.000 keer groter is dan het bewuste en is allesbepalend. Het stuurt ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. Het onbewuste neemt ook vitale beslissingen. Het doet enorm veel werk achter de schermen waarbij het bewuste van de uitkomst wordt geinformeerd. Ik vind dit boek prachtig omdat Ap Dijksterhuis er in slaagt om deze moeilijke materie eenvoudig en begrijpbaar uit te leggen.

 

Hazenbrein, Schildpaddengeest – Guy Claxton

Appreciative InquiryWil je wat dieper ingaan op het onbewuste, dan raad ik je dit boek van Guy Claxton aan. De auteur schetst in dit boek 2 manieren van denken: het scherpe, heldere business denken van het hazenbrein en het meer contemplatieve van de schildpaddengeest. Gezien alles snel moet gaan, lijkt het hazenbrein altijd te winnen tegen de intuitie van de schildpaddengeest. Dit boek laat zien dat het tegengestelde geldt. We laten het denken best over aan ons onbewuste. De schildpaddengeest kan niet falen wanneer we rekening houden met inspiratie en intuitie. Iets moeilijker qua boek dan dat van Dijksterhuis maar je kan er heel veel uit leren.

 

Slow – Carl Honoré

Wie heeft er mijn kaas gepiktCarl Honoré was op een bepaald moment van zijn leven met zoveel dingen bezig en leefde op hoge snelheid. Hij had amper tijd voor zijn kinderen. Hij zag op zeker moment het licht en besloot het anders te doen. Hij nam zich voor tijd te maken voor de dingen die echt belangrijk zijn. Hij zocht de slow beweging op en gaf het weer in dit boek. Van slow food naar slow sex naar slow cities. Altijd op zoek naaar het ‘tempo giusto’. Het juiste tempo. Dit boek heeft me in 2008 in Zell am See aangezet om met meditatie te starten.

 

Je zintuigen zijn deuren naar creativiteit

De beleveniseconomie

MindmappingMooi boek over de evolutie van producten naar diensten naar belevingen. Mensen willen vermaakt worden en betalen graag extra voor een unieke belevenis. Pine en Gilmore tonen hoe je zo een belevenis kan regisseren. Ze voorspellen ook een volgende stap: van belevenis naar zingeving. We zullen in de toekomst meer en meer uitgeven aan gebeurtenissen die ons leven blijvend zin geven.

 

S. Carmiggelt Ik lieg de waarheid – samengesteld door Silvia Witteman

Creativiteit. Hoe?Zo!Observatie is een van de belangrijkste bronnen van innovatie. Een meester in observatie was Simon Carmiggelt die dagelijks in dagblad Het Parool een kort stukje, een Kronkel, schreef over wat hij die dag gezien had. Niet zelden is het een mooi verhaal dat mensen hem vertellen. Carmiggelt weet dat dan altijd heerlijk weer te geven.

 

Balans linker- en rechterhersenhelft

A Whole New Mind – Dan Pink

Zes Denkende HoofddekelsDan Pink beweert dat onze linkerhersenhelft niet meer voldoende is om in de snel veranderende wereld aan bod te blijven komen. Het zal daarom belangrijk zijn om ook de rechterhersenhelft te onwikkelen zodat we producten of diensten kunnen creëren die niet eenvoudig te kopiëren zijn. Dit betekent dat we meer aandacht zullen moeten hebben voor humor en spel, emotionele intelligentie, betekenis in ons leven, empathie, design, verhalen en context. Cool boek met heel wat praktische voorbeelden.

 

Denken als Leonardo da Vinci – Michael J. Gelb

The world is flatLeonardo da Vinci hanteerde 7 principes om tot al zijn schilderijen, beeldhouwwerken en ontwerpen te komen. Hij gebruikte daarbij zijn beide hersenhelften. Zo kon hij met wetenschappelijke nauwkeurigheid de anatomie van de mens bestuderen maar experimenteerde hij dan weer met verschillende soorten verf en oefende hij constant zijn zintuigen. Hij was heel nieuwsgierig en leerde omgaan met onzekerheid. Hij trainde zowel zijn lichaam als zijn geest en hield er van om in detail in te zoemen op een gebeurtenis maar tegelijkertijd het overzicht en gevoel voor context te behouden. Als je slechts tijd heb om 1 boek uit Creaboeken te lezen, zou ik deze aanraden.

 

Gebruik je verstand – Tony Buzan

Multiple IntelligencesEen mooie manier om balans te houden tussen linker- en rechterhersenhelft is mindmappen, uitgevonden door Tony Buzan. Deze techniek, die heel eenvoudig is en makkelijk toe te passen, zorgt dat informatie zo opgeslagen wordt dat onze hersenen het graag hebben. Met sleutelwoorden en beelden. Van de kern naar detail. Door eerst de mindmap te maken, structureer je de informatie en door ze nadien in te oefenen, kun je de informatie langer onthouden. Mindmappen helpt ook bij creativiteit, je kunt ze bijvoorbeeld ook gebruiken tijdens brainstormen waarbij je de nieuwe ideeën rond een centrale vraag kan plaatsen en waarna je gemakkelijk associaties maakt gezien je het overzicht hebt op één blad. 

 

Persoonlijke aspecten van creativiteit

The 10 faces of Innovation – Tom Kelley

Denken als LeonardoTom Kelley belicht in dit boek hoe innovatie 10 gezichten heeft en dat het belangrijk is om in je organisatie verschillende rollen te hebben. De antropoloog, die observeert wat en hoe mensen dingen doen. De ervaringsarchitect die ‘experiences’ creëert voor de klanten, de hordenloper, die elke hinderpaal omzeilt, de cross-pollinator die linken legt tussen verschillende mensen uit diverse netwerken. Het is natuurlijk niet zo dat je al die rollen in je organisatie apart moet hebben, een aantal kunnen gecombineerd worden in één persoon. Het laat wel een licht schijnen op disciplines die jij nog kunt aanscherpen bij jezelf of je organisatie.

 

The 7 habits of highly effective people – Stephen Covey

De PlakfactorSchitterend boek van Stephen Covey over de gewoontes die je als mens kan aankweken om zeer effectief te zijn en ook gelukkig te worden. Besef immers dat jij je leven zelf kunt programmeren door zelf je levensprogramma te schrijven en het ook uit te voeren. Zo werk je aan je persoonlijke effectiviteit. Je leert in dit boek ook hoe je dit samen met anderen kunt doen.  Hoe creëer je win-win situaties? Hoe kan je je in de andere persoon inleven en hoe creëer je synergieën? Zo werk je aan je interpersoonlijke effectiviteit. Tot slot heeft Covey het over het vinden van een balans tussen het fysieke, mentale, sociale en spirituele.

 

Drive – Dan Pink

The ten faces of innovationJe kan mensen alleen motiveren als je hen ook intrinsiek motiveert. Extrinsieke motivatoren zoals geld werken niet. Het geheim van goed presteren, plezier in je leven en werk zit in je intrinsieke motivatie. Het is je diepe wens om je eigen leven te bepalen, nieuwe dingen te leren en te creëren  en bij te dragen aan zinvolle taken. Met een verwijzing naar Tom Sawyer die in de roman van Mark Twain een hek aan het schilderen is. Saai zou je denken maar Tom weet het toch zodanig voor te stellen dat zijn vrienden betalen om te mogen verven.

 

Inspiratie en Brainstorms

Creativiteit – Guillaume Van der Stighelen

Latte MacchiatoCreativiteit is als paardrijden. Je moet het zo goed leren beheersen dat je het paard de vrije teugels kunt geven. In dit dunne boekje geeft Guillaume Van der Stighelen de essentie van creativiteit weer via een aantal mooie voorbeelden en uitstekende tips die ons allemaal kunnen helpen.

 

Leven met lef – Erno Mijland

Onze ijsberg smeltErno Mijland legt in dit boek heel eenvoudig uit hoe creatief denken in zijn werk gaat. Hij gebruikt daarvoor de vingers. Eerst dien je bij de pinken te zijn en snuif je inspiratie van alle kanten op. Met je ringvinger maak je connecties met andere werelden en verrijk je de ideeën. Je gaat provoceren met je middelvinger om tot ongewone en nieuwe ideeën te komen. Je wijst met je wijsvinger aan welke ideeën je verder gaat uitwerken en je duim zorgt voor de verdiende beloning.

 

The Idea Book – Fredrik Härén

Het LeonardokompasIn dit boek beschrijft Fredrik Härén, Zweeds schrijver en begenadigd spreker hoe je patronen kan breken, hoe je kan afleren wat je hebt geleerd, hoe innovatie voortkomt uit dingen die je irriteren, hoe je bij elkaar mixt wat eigenlijk niet te mixen is, hoe je dus echt uit de box kan denken. Dit boek laat ook heel wat lege ruimte voor je eigen ideeën en vult dus niet alles zelf in. Heerlijk om in te lezen, niet noodzakelijk in één keer uit, het kan ook in kleine stukjes en steeds weer opnieuw.

 

The Art of Innovation – Tom Kelley

SOS TaalTom Kelley vertelt hoe in Ideo, een van de belangrijkste design firma’s ter wereld, een cultuur van creativiteit en brainstorming is gecreëerd. Een omgeving waar er heel veel prototypes gebouwd worden en waar men snel van zijn fouten leert. Waar men ook aandacht heeft voor de werkomgeving van zijn medewerkers en waar deze medewerkers gestimuleerd worden om buiten de lijntjes te kleuren.

 

Brainstormen in een iglo – Dixie Dansercour

Leuker lerenCreativiteit komt ook en zeker van pas in extreme omstandigheden. In een doodlopende straat heb je je beste invallen. Met bittere kou en wilde dieren in je buurt kan je maar beter inventief zijn. Verder telt elke gram gewicht. Zo hebben Dixie en zijn trekmakker een creatieve manier bedacht om gebruikte theezakjes lichter te maken. Onder de oksels bewaren. Een boek dat leest als een trein met mooie levenslessen en veel aandacht voor creativiteit en innovatie in materiaal, processen en logistiek.


Creativiteitstools

Creativiteit. Hoe? Zo! Igor Byttebier

Leukere LessenStilaan de klassieker bij boeken over creativiteit. Heeft na 20 jaar nog niets van zijn elan ingeboet. Creativiteit staat er heel mooi in beschreven, het staat vol met praktische voorbeelden en je krijgt ook heel wat opdrachten. Als je aan de verleiding kunt weerstaan om achteraan naar de oplossing te gluren, dan wachten je enkele mooie kluiven.

 

En ... actie – Joost Kadijk & Cyriel Kortleven

SOS BreinBen je op zoek naar triggers en katalysatoren waarmee je iedereen een kans kunt geven om tot innovatieve oplossingen of ideeën te komen, dan is dit je boek. Technieken uit het improvisatietheater zorgen voor een bijkomende frisse toets om je even uit je normale patroon te halen en om beweging uit te lokken. Met een aantal uitgewerkte praktische voorbeelden.

 

50000 ideeën per dag – Koen De Vos

Ignore everybodyHier krijg je een mooie schets van het brainstormproces. Belangrijk is eerst dat je een goede centrale brainstormvraag formuleert. Dan ga je divergeren en heel veel ideeën bedenken. Er worden ook een aantal technieken beschreven hoe je tot buitengewone en wilde ideeën komt. Daarna kom je tot het indikken van de ideeën, de zogenaamde convergentiefase. Hier wordt o.a. de COCD box beschreven waarin ideeën ingedeeld worden in gele, blauwe en rode ideeën. Ook de diverse rollen in het brainstorm proces worden goed beschreven. De coach, de eigenaar, de scribent alsook de welke deelnemers je kan uitnodigen, tot externe deelnemers en wilde ganzen toe.

 

Hoe verkoop je een idee?

De  Plakfactor - Chip & Dan Heath

The laws of simplicityDe broers Heath hebben onderzoek gedaan waarom fabels, spreuken, informatie, ... van generatie op generatie zijn overgedragen. Dat komt omdat er een aantal vaste elementen in zitten. Meestal zijn het verhalen die eenvoudig zijn, verrassend, concreet, geloofwaardig en met een zekere emotie. Dit noemen ze de succes factor (Simple, Unexpected, Concrete, Credibel, Emotional, Story). Als je vb een aantal van die elementen in je presentatie, slideshare of blog hebt, dan is er veel meer kans dat de mensen het niet alleen aangenaam gaan vinden maar het ook veel langer gaan onthouden.


Purple Cow – Seth Godin

De school, de lach en de laggKlassieke marketing is dood. Heel hard roepen dat jouw product het beste is temidden van een rode oceaan vergelijkbare producten? Veel succes. Maar stel dat er ergens een paarse koe staat, veel kans dat je die hebt gezien, niet? Hetzelfde geldt voor jouw idee, product of dienst. Hoe kun je zorgen dat je opvalt, dat je product of dienst marketing in zich draagt? Seth Godin geeft massa’s tips in dit boek.

 

Marketing outrageously – Jon Spoelstra

Cradle to cradleJon Spoelstra geeft aan dat het niet alleen belangrijk is om kosten te besparen maar je inkomsten verhogen veel belangrijker is. Dat kan je door extreme marketing bereiken. In het boek krijg je er een aantal te lezen waarin het belangrijk is om creatief te zijn en iets te verzinnen wat nog niemand heeft bedacht. Maar ook durven, desnoods je hele budget op een actie dan alles te versnipperen. Vertel een verhaal, trek aandacht of maak het exclusief.

 

Netwerking

Het Conversity Model – Clo Willaerts

EconoshockIn het Conversity model heeft Clo Willaerts het over de rol die sociale media in het bedrijfsleven kunnen spelen. Bedrijven zetten hierop vooralsnog te weinig in, laat staan dat ze er in investeren. Dat moet dringend veranderen omdat heel wat mensen hun tijd online doorbrengen. Dus is het zinvol om daar als bedrijf oog voor te hebben. Met heel wat definities en ook verstaanbaar voor niet-specialisten.

 

Hoe LinkedIn nu echt gebruiken? – Jan Vermeiren

Information OverloadJan Vermeiren verschaft ons heel wat tips over netwerking die je niet alleen voor LinkedIn kan gebruiken maar die je elke dag van pas kunnen komen. Daarnaast zoemt hij specifiek in op Linkedin en hoe je dit sociaal netwerk op slimme wijze kunt gebruiken.

 

The Wisdom of Crowds – James Surowiecki

Een compleet nieuw breinIn dit boek staaft James Surowiecki met veel voorbeelden hoe grote groepen vaak slimmer zijn dan de slimste in de groep zolang de groepen maar divers zijn, gedecentraliseerd en onafhankelijk (niet door elkaar beïnvloed). Dit geldt voor het oplossen van problemen maar ook het nemen van beslissingen. Zo vertelt Surowiecki het verhaal van een kermis waar men het gewicht van een os kan schatten voor een prijskamp. Je zou denken dat veehandelaars die dit dagelijks doen in het voordeel zijn. Het blijkt dat het gemiddelde van iedereen samen op de gram na het gewicht van de os is.

 

Open Innovation – Henry Chesbrough

Het ElementBedrijven en organisaties die nog steeds proberen alles zelf te bedenken, zijn ten dode opgeschreven. De slimste mensen werken niet bij je. Chesbrough brengt het model van de open innovatiefunnel waarbij je zelf heel wat ideeën genereert maar waarbij je tijdens het traject naar een product of dienst een instroom van ideeën van andere bedrijven, start-ups of universiteiten krijgt maar tevens ook uitstroom van concepten die je zelf niet kan gebruiken. Een goede wisselwerking met de buitenwereld, gebaseerd op vertrouwen, zorgt dat je sneller en met lagere kosten innoveert, met andere woorden, dat je meer kan innoveren met hetzelfde aantal mensen. Een eye-opener voor organisaties die nog gesloten innoveren.

 

Zo maakt u goede vrienden  en goede relaties – Dale Carnegie

The guerilla art kitMeen je dat nu? Een boek van 1936 in je overzicht van Creaboeken. Ja, zeker, ik vind het boek van Dale Carnegie een topper met heel veel netwerking en relatie tips. Dale legt uit hoe je je volledig kan inleven in het referentiekader van de andere persoon. Een vat vol emotionele intelligentie. Een beetje Amerikaans maar ik vermoed dat, als hij nog leefde, hij binnenkort in Nyenrode of bij Flanders DC geprogrammeerd zou staan.

 

Innovatiecultuur van een organisatie

Wie heeft mijn kaas gepikt? Spencer Johnson

De zwarte zwaanDit verhaal gaat over 4 muizen Sniff, Scurry,  and 2 Littlepeople: Hem en Haw. Hem en Haw kun je vergelijken met kleine mensen omdat ze ageren en reageren zoals mensen. De muizen gaan elke dag in het doolhof op zoek naar een stukje kaas Dat ligt elke dag mooi op dezelfde plaats te wachten. Op zekere dag is er geen kaas. De muizen zijn in paniek. Na een tijd beginnen Sniff en Scurry te zoeken naar nieuwe kaas terwijl Hem en Haw elke dag naar dezelfde plaats terugkeren in de hoop dat de kaas er terug zal zijn.  Vergeefs. Daarna voltrekt er zich een veranderingsproces. Mooi om te zien hoe de mensmuizen zich angstvallig verzetten tegen verandering.

 

Onze ijsberg smelt – John Kotter / Holger Rathgeber

All learning is self-directedEen kolonie pinguins krijgt te horen dat de ijsberg waarop ze leven gaat smelten en dat ze best op zoek gaan naar een nieuwe ijsberg. Een aantal pinguins begint ijverig te zoeken, een aantal andere pinguins geloven dat het wel niet zo een vaart zal lopen en manen iedereen aan om rustig te blijven zitten. Uiteindelijk verhuizen ze een nieuwe ijsberg en maken ze er zelfs een gewoonte van om steeds te blijven verhuizen. Mooi verhaal over verandering. Je kan een samenvattend beeldverhaal lezen op www.creashock.be/downloads . De elementen van verandering vind je ook terug in het andere boek van John Kotter: Leading Change, voor mij het beste boek ooit over verandering.

Losing my virginity – Richard Branson

Shackleton's WaySchitterend boek over ondernemerschap en leren van je fouten. Branson zet verschillende keren alles op het spel om weer een nieuwe droom te realiseren. Screw it, let’s do it, is zijn lijfspreuk. Op die manier heeft hij heel mooie dingen gerealiseerd. Niet alleen in zaken maar ook in zijn privé. Zo maakte hij ondermeer ballontochten op grote hoogte en kwam hij zichzelf vaak tegen.

 

Innovatieve en prettige werkomgeving

Shackleton’s way – Margot Morrell and Stephanie Capparell

Let's connectErnest Shackleton is een van de bekende zuidpoolrijzigers die met de Endurance een winter vast komt te zitten op Antartica. Dan moet je wel creatief uit de hoek komen wil je enige kans op overleven maken. Shackleton toont in dit boek dat leiderschap en verandering vaak te maken heeft met voorbeeldgedrag en het zich ten dienste stellen. ‘Leaders serve’. Zo deinst hij er niet voor terug om zelf thee te brengen aan een zieke matroos.

 

Mijn organisatie is een oerwoud – Jef Staes

Communities of practiceVolgens Joel Barker van de universiteit van Maryland ontstaat de biodiversiteit niet in het hart van het oerwoud maar aan de rand. Enkel daar waar het woud contact heeft met andere ecosystemen (zoals de zee) vindt er een kruisbestuiving plaats en ontstaan er nieuwe organismen. Jef Staes vergelijkt een organisatie met een oerwoud. Nieuwe ideeën zijn als rode apen die je best aan de rand van het oerwoud opkweekt, willen ze ooit kans hebben om door te breken. Een organisatie heeft best een gezond evenwicht tussen creators (rode apen), pioneers (beschermen rode apen), settlers (jagen op rode apen) en volgers (kijken wie het sterkst is). Iedere groep heeft zijn nut en in een goede organisatie is er respect voor de ideeën van de rode apen maar ook voor het realisme van de settler.

 

The Individualized Corporation – Sumantra Ghoshal & Christopher A. Bartlett

Shackleton's WayGhoshal & Bartlett stellen hier de omgekeerde piramide voor waarbij de ideeën van mensen aan de basis aan bod kunnen komen. Zij hebben namelijk veel voeling met wat er in de wereld gebeurt en wat hun klanten willen. Ze zien een evolutie in de verhouding tussen managers en medewerkers van contract, compliance, constraint & control naar support, discipline, stretch & trust. Er ontstaat een ongekende kracht als je de hierarchische piramide van je organisatie op zijn kop zet. Dit boek was aanzet tot een felgesmaakte co-lezing van  Professor Koenraad Debackere (KUL) en mezelf voor Agoria in 2011.

 

boven


Volg je ons ook op Twitter? Creashock publiceert er dagelijks tweets over creativiteit.

Creashock community met heel wat interessante discussies over creativiteit.

Treed toe tot de Creashock Facebook community en geniet van prachtige filmpjes over onderwijs en creativiteit.